Chefsprogrammet
Elin Forsberg avatar
Skrivet av Elin Forsberg
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det digitala chefsprogrammet på fyra delar ger förståelse och praktiska verktyg för att utveckla ledarskapet och hantera utmanande situationer. I chatten med organisationspsykologen får chefen stöd och verktyg för att öka medarbetarnas prestation och engagemang samt främja mental hälsa på arbetsplatsen. Genom hela programmet får chefen kontinuerligt stöd och får sedan skapa en handlingsplan för sin grupp eller arbetsplats.

För vem?

För dig som vill stärka dina chefers förmåga att öka prestationen och engagemanget hos medarbetare. Kan användas som insats om företaget går igenom stora förändringar, om ni upptäckt en nedgång i produktion eller bara vill förbättra prestationen och den psykisk hälsan på företaget.

Hur går det till?

Chefsprogrammet startar med ett inledande videosamtal med en organisationspsykolog. Programmet görs online och chefen har tillgång till organisationspsykologen via chatt hela tiden. Chefen kan alltså jobba med programmet när och var som helst och förväntas arbeta med varje del i omkring 2-4 veckor, beroende på hur aktiv hen har möjlighet att vara. Hela programmet består av fyra delar med olika fokusområden. Ett uppföljande samtal bokas i samråd mellan medarbetaren och organisationspsykologen, beroende på när i processen det passar bäst.

Innehåll:

Del 1 – Mental hälsa på arbetet

Varför är mental hälsa viktigt på arbetet?

I den första delen av programmet går vi igenom hur arbetsförmågan påverkas när vi mår psykiskt dåligt, och hur olika typer av arbetssituationer kan påverka vår hur vi mår och hur vi presterar.

Avsnitt:

• Hur psykisk ohälsa påverkar arbetsförmågan

• Organisatorisk, social och fysisk arbetsmiljö

• Hur vår mentala hälsa påverkas av vår arbetsmiljö

Del 2 – Din viktiga roll som chef

Fyra nyckelstrategier i ledarskapet

I den här delen av programmet får chefen lära sig fyra effektiva nyckelstrategier som hjälper hen att skapa bra relationer och lösa problem. Med dem får hen en bra grund i sitt ledarskap, både när det kommer till att stötta mental hälsa hos sina medarbetare och ge dem bra förutsättningar att prestera. Vi går också igenom vilken typ av ledarskap som får medarbetarna att må bra på arbetsplatsen.

Avsnitt:

• Beteendefokus och bekräftelse

• Konsten att lyssna och att lösa problem

Hälsofrämjande ledarskap

I det här avsnittet går vi igenom vad forskningen visat om ledarskap som främjar mental hälsa på arbetsplatsen, och hur det hänger ihop med de fyra nyckelstrategierna.

Avsnitt:

• Hälsofrämjande ledarskap

Del 3 – Förebygg psykisk ohälsa på arbetet

Arbetskrav och resurser

I den här delen tittar vi på vad som påverkar hur vi mår och presterar på jobbet. Chefen undersöker vilka risker och styrkor som finns på arbetsplatsen idag. Dessa bedömningar blir grunden för chefens plan för att främja hälsan på arbetsplatsen, som hen skapar tillsammans med organisationspsykologen i den sista delen av programmet.

Avsnitt:

• Olika slags krav i arbetet

• Rollstress och otydlighet

• Tydlighet och kontroll

• Socialt stöd

• Andra resurser

Ansträngning, belöning och rättvisa

I det här avsnittet får chefen lära sig mer om vikten av rättvisa i arbetslivet. Hen får använda sina nya kunskaper om krav och resurser i arbetet för att göra en samlad bedömning av hur hen har det på sin arbetsplats. Vi går också igenom några särskilda arbetssituationer som är extra viktiga att ta hänsyn till när det kommer till hur jobbet påverkar vår hälsa.

Avsnitt:

• Ansträngning och belöning

• Olika arbetssituationer och hur de påverkar oss

Del 4 – Din plan för en hälsosam arbetsplats

Plan för en hälsosam arbetsplats

I den här delen får chefen hjälp att skapa en plan för hur hen kan arbeta med de områden som är viktigast hos er. Chefen får fundera på hur hen kan förebygga att de risker som identifierats leder till försämrad prestation och psykisk ohälsa, och utveckla de styrkor och friskfaktorer ni har idag.

Avsnitt:

• Sammanfattning av programmet

• Skapa din plan för en hälsosam arbetsplats

Vill du komma igång med chefsprogrammet eller veta mer? Kontakta vår kundtjänst på info@ahum.se.