Minska sjukfrånvaron och öka säkerheten på arbetsplatsen med vårt kostnadseffektiva digitala beroendestöd. Ge dina medarbetare det stöd de behöver för att hantera skadligt bruk och psykisk ohälsa, samtidigt som du sparar pengar och tid.
Vi erbjuder följande tjänster för boendestöd:
Beroenderådgivning för chefer
Vad ingår?
En timmes samtal med en beroendeexpert, med möjlighet att boka fler samtal vid behov.
Tillgänglighet inom 24 timmar för att säkerställa snabb respons och stöd i akuta situationer.
För vem?
Denna tjänst är till för chefer och ledare på alla nivåer inom organisationer som står inför utmaningar relaterade till beroende bland deras teammedlemmar. Det kan vara chefer inom HR, teamledare, arbetsplatsansvariga eller andra personer med personalansvar.
Beroenderådgivning för chefer kan vara till nytta i en rad olika situationer, bland annat för:
Att identifiera och hantera tecken på beroendeproblem hos teammedlemmar.
Att stödja och vägleda teammedlemmar som kämpar med beroende.
Att skapa och genomföra lämpliga policyer och strategier för att hantera beroende på arbetsplatsen.
Att navigera genom svåra samtal och beslut relaterade till beroende, såsom att hantera disciplinära åtgärder eller erbjudanden om stöd och rehabilitering.
Hur går det till?
När en chef eller arbetsgivare beställer beroenderådgivning, får de tillgång till en beroendeexpert för en timmes samtal. Chefen kan sedan boka ytterligare samtal om det behövs. Tjänsten erbjuder även snabb tillgänglighet inom 24 timmar för att säkerställa att cheferna får det stöd de behöver i tid.
Kartläggning av skadligt bruk och beroende
Vad ingår?
Två djupintervjuer med en terapeut med relevant expertkompetens.
Självskattning med evidensbaserade skattningsverktyg för beroende.
Uppföljning med medarbetaren efter självskattningen.
Vid behov, konsultation hos läkare.
Rehabiliteringsplan vid behov.
Terapeuten finns tillgänglig under hela processen.
För vem?
Denna tjänst är till för medarbetare som behöver stöd med beroende av exempelvis alkohol, spel eller droger. Det kan vara en användbar resurs för medarbetare som kämpar med att hantera sitt bruk och behöver hjälp för att få nya insikter och möjligheter till förändring.
Hur går det till?
Processen börjar med två djupintervjuer med en terapeut som har relevant expertkompetens. Medarbetaren genomgår sedan en självskattning med evidensbaserade verktyg för att bedöma sitt beroende. Efter självskattningen följer en uppföljning med terapeuten för att diskutera resultaten och eventuella nästa steg. Vid behov kan konsultation hos läkare ordnas och en rehabiliteringsplan presenteras. Under hela processen finns terapeuten tillgänglig för både arbetsgivaren och medarbetaren för att erbjuda trygghet och stöd.
Kortprogram beroende
Vad ingår?
Inledande kartläggning av medarbetarens problemområde.
5-8 samtal med en specialiserad terapeut enligt ett evidensbaserat behandlingsupplägg för beroendeproblematik.
Möjlighet att lägga till nykterhetstester i alkoholprogrammet.
Terapeuten finns nära till hands även utanför samtalen, för både medarbetare och arbetsgivare.
För vem?
Denna tjänst är till för medarbetare som behöver stöd med beroende av exempelvis alkohol, spel eller droger. Det kan vara en användbar resurs för medarbetare som kämpar med att hantera sitt bruk och behöver hjälp för att få nya insikter och möjligheter till förändring.
Hur går det till?
Processen börjar med en inledande kartläggning av medarbetarens problemområde. Därefter genomgår medarbetaren 5-8 samtal med en specialiserad terapeut enligt ett evidensbaserat behandlingsupplägg för beroendeproblematik. Vid behov kan nykterhetstester läggas till i alkoholprogrammet för att skapa bästa möjliga förutsättningar för långsiktig förändring. Terapeuten finns tillgänglig även utanför samtalen för att erbjuda stöd och trygghet för både medarbetaren och arbetsgivaren under hela processen.
Intensivprogram för skadligt bruk
Vad ingår?
Två samtal i veckan under tre månader med en terapeut specialiserad på beroendeproblematik.
Tillgång till digitalt självhjälpsmaterial som komplement till samtalen.
Möjlighet att lägga till nykterhetstester för alkoholberoende.
Terapeuten finns nära till hands även utanför samtalen, för både medarbetare och arbetsgivare.
För vem?
Passar medarbetaren som behöver en dedikerad satsning för att övervinna sitt beroende av alkohol, droger eller spel. Under tre månader får medarbetaren genomföra två djupgående samtal varje vecka och ges full tillgång till allt självhjälpsmaterial i plattformen. För alkoholberoende finns även möjlighet att inkludera nykterhetstester för att främja långsiktig förändring.
Hur går det till?
Klienten arbetar på daglig basis i appen med flertalet samtal, egenstudier, uppgifter, live mindfulness och live yoga och i många fall en digital nykterhetskontroll. Ett behandlingsteam är påkopplat med ansvarig terapeut, psykiatriker, mindfulness- och traumaanpassad yogainstruktör för att ge stöd och vägledning under hela programmet. Terapeuten finns alltid tillgänglig för både klienten och arbetsgivaren för att erbjuda stöd och trygghet.
Samtalspaket för återfallsprevention
Vad ingår?
Tio samtal med en terapeut specialiserad på beroende.
Uppgifter mellan samtalen utformade för att minska risken för återfall.
För vem?
Denna tjänst är till för medarbetare som behöver stöd för att undvika återfall efter en kartläggning eller ett kortprogram för beroende. Det är en lämplig resurs för medarbetare som behöver ytterligare stöd och intervention för att bibehålla en sund livsstil och undvika återfall i beroendebeteenden.
Hur går det till?
Samtalspaketen erbjuder tio veckovisa samtal med en terapeut specialiserad på beroende. Mellan dessa samtal utför medarbetaren uppgifter utformade för att minska risken för återfall. Processen är utformad för att ge kontinuerligt stöd och vägledning för att bibehålla en frisk livsstil. Terapeuten är tillgänglig för både medarbetaren och arbetsgivaren under hela processen för att erbjuda stöd och säkerhet.
Workshop – Hur möter vi missbruk och beroende?
Vi ger er kunskap och beredskap att göra tidiga åtgärder kan förhindra negativa konsekvenser, såsom misskötsamhet eller utvecklingen av skadligt bruk eller beroende hos medarbetare.
Halvdag. Riktar sig mot chefer och HR.
Innehåll:
Skadligt bruk i Sverige och Europa.
Hur upptäcker vi skadligt bruk på arbetsplatsen.
Vilka signaler bör vi uppmärksamma?
Riskfaktorer och skyddsfaktorer.
Samtalet - hur möter jag detta med en anställd?
Vad kan jag förvänta mig för respons?